Examenkandidaat

Examenkandidaten kunnen zich via hun bedrijf of rechtstreeks bij een erkende exameninstelling opgeven voor een VCA of SOG examen. In 2017 is gestart met het erkennen van opleiders. Inmiddels is er een lijst van erkende opleiders beschikbaar voor de SOG-kwalificaties.

Als u wilt weten bij welk examencentrum u examen heeft gedaan, kunt u dat vinden in het Centraal Diploma Register. Als u daar uw naam en geboortedatum invoert, ziet u uw registratie staan met rechts de naam van het examencentrum. Als u niet zichtbaar bent in het Diploma Register, neem dan contact op met VCA Infra.

Het taalniveau van het VCA-examen

De Nederlandse taal goed kunnen lezen en begrijpen. Dat is belangrijk om examen te kunnen doen. Maar ook om veilig en gezond te kunnen werken. Want daarvoor moet u aanwijzingen en instructies goed kunnen lezen. U hoeft zich niet te schamen als u niet goed kunt lezen. Probeer hier, hoe moeilijk ook, open over te zijn. Want als anderen niet weten dat u moeite heeft met lezen, kunnen er in uw werk gevaarlijke situaties ontstaan.

Twijfelt u of u het Nederlandse VCA-examen begrijpt? Dan hebben wij twee tips voor u:

  • Meet uw taalniveau met een gratis Basismeter. U weet binnen 15 minuten of u aanvullende taallessen nodig hebt. Het examen B-VCA heeft taalniveau A2 (1F), de andere VCA-examens hebben taalniveau B1 (2F).
  • De Stichting Lezen & Schrijven kan u helpen om beter te worden in het lezen, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld met lessen of een taalcoach.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor:

  • Een voorleesexamen. Bij een voorleesexamen leest de computer de examenvragen letterlijk aan u voor. Het voorleesexamen is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen en is er alleen voor het examen B-VCA.
  • Examen doen in een andere taal. Dit geldt voor de standaard examens en de voorleesexamens. Bij onze veelgestelde vragen vindt u een overzicht van de talen die we aanbieden. U kunt er ook naar vragen bij uw examencentrum.


VCA Infra
Postbus 1230
3800 BE AMERSFOORT

Tel: 033 – 489 20 73
E-mail: info@vcainfra.nl

Bezoekadres:
VCA Infra
Disketteweg 6
3821 AR AMERSFOORT

Routebeschrijving