Veelgestelde vragen voorbereiden op het examen

 

Zijn er proefexamens beschikbaar voor het VCA-examen?

Ja, er is een proefexamen in verschillende talen deze vindt u hier.

De proefexamens zijn bedoeld om een beeld te geven hoe een VCA examen eruit ziet. De proefexamens zijn niet bedoeld om VCA-kennis mee te testen. Er wordt wel aangegeven welke antwoorden fout zijn. Er is één proefexamen voor Basis, VOL en VIL.

Er is maar één proefexamen beschikbaar. Waar kan ik meer proefexamens vinden?

Er is één proefexamen beschikbaar gesteld om een indruk te geven van hoe het examen eruit ziet. De Centrale Examencommissie VCA heeft besloten niet meer proefexamens beschikbaar te stellen om te voorkomen dat de proefexamens als examentraining worden gebruikt.

Hebben jullie advies voor docenten om hun kandidaten zo goed mogelijk voor te bereiden op het VCA examen?

VCA Infra krijgt regelmatig vragen over de aard van het huidige VCA examen en de mogelijkheid om proefexamens te maken (om van te leren). Hieronder geven we meer informatie over de doelstelling van het VCA examen. Het advies aan opleiders is om (formatieve) proefexamens te gebruiken tijdens de cursus in aanloop naar het officiële examen.

Een summatieve toets is een toets die helpt om beslissingen te nemen over zakken of slagen. De toets is een selectiemiddel. Het VCA examen is een voorbeeld van een summatief examen. Het resultaat bepaalt of iemand in het register wordt opgenomen (en dus wel of niet een bepaald beroep kan uitoefenen). Het is een momentopname en kan vergeleken worden met een ‘horde’ waar iemand overheen moet springen om te laten zien welk kennisniveau iemand heeft. Een summatieve toets wordt vaak gebruikt voor beroepskwalificaties (zoals VCA).

Een formatieve toets is een toets die gebruikt wordt als leer- of instructiemiddel. Hiermee krijgt een docent meer zicht op hoe goed de cursist de toetsonderdelen beheerst. Hierop kan de instructie of de leerstof dan worden afgestemd. Als je formatief toetst, verzamel je dus steeds informatie over iemands leerresultaten. Deze informatie kunnen docenten gebruiken om iemand beter op de les voor te bereiden. Het werkt het beste om een formatieve toets vaker dan één keer af te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of iemand vooruitgang laat zien, doordat hij of zij steeds beter scoort op iedere toets. Een formatieve toets maakt vaak onderdeel uit van een cursus of lesprogramma.


VCA Infra
Postbus 1230
3800 BE AMERSFOORT

Tel: 033 – 489 20 73
E-mail: info@vcainfra.nl

Bezoekadres:
VCA Infra
Disketteweg 6
3821 AR AMERSFOORT

Routebeschrijving